Kinderboerderij Montfoort

Een ontmoetingsplaats voor jong en oud.
Elke dag geopend van 8.00u tot 12.00u.

Er is altijd wel wat te zien!

Midden in een prachtige oude natuurlijke omgeving het stadspark van Montfoort, bevindt zich de Kinderboerderij Montfoort een ontmoetingsplaats voor kinderen van 0 tot 100 jaar. Een fijn en levendig doel voor een wandeling, alleen of met kind(-eren) of kleinkind(-eren). Onze beheerder is in de morgenuren 7 dagen per week aanwezig, uitzonderingen daargelaten. In de middagen kunt u vanaf de voetpaden langs- en rond de Kinderboerderij van de dieren genieten. Op deze kleine Kinderboerderij proberen wij de bezoekers in contact te brengen met dieren en de natuur om ons heen. Wij leren ze respect te hebben voor al wat leeft en groeit en bloeit. Niet alle dieren zijn geschikt om te knuffelen en te vertroetelen, al kan je met de juiste omgang heel veel bereiken. Door te vertellen over het nut van dieren vroeger en nu, leren kinderen ook veel over ons voedsel en waar dit oorspronkelijk vandaan komt.

De kinderboerderij draait helemaal op vrijwilligers, die al de werkzaamheden pro deo verrichten, sterker nog ze betalen vaak onkosten uit eigen zak. De Stichting Kinderboerderij Montfoort krijgt een kleine subsidie van de gemeente, hiermee zijn niet eens de jaarlijkse voer- en verzorgingskosten te betalen. Daarom doen wij mee aan acties van de Rabobank en de tankactie van de Goey. Verder zijn we geheel afhankelijk van sponsoren en giften van mensen die onze kinderboerderij een warm hart toedragen. Zo is er gelukkig een kleine groep persoonlijke sponsors “De vrienden van de Kinderboerderij”. Wilt u ook een steentje bijdragen om de kinderboerderij in stand te houden, wordt dan vriend van de Kinderboerderij. Daarmee helpt u te verwezenlijken dat uw (klein)kinderen nog vele jaren kunnen genieten van onze unieke Kinderboerderij.

Ons gedachtengoed komt hoofdzakelijk van vroeger, we willen graag dat dit niet vergeten wordt en zeker de nuttige zaken die nog van pas kunnen komen. Ons dierenbestand is heel gevarieerd, op onze Kinderboerderij hebben we verschillende heel bijzondere oude cultuurrassen, veel van Franse oorsprong. Wij proberen deze in stand te houden met hun oude originele eigenschappen en daar verhalen over te vertellen.

Heel speciaal en populair zijn onze twee pony’s Amber en Sjefke, de enige dieren die u niet mag voeren. De reden is dat pony’s snel bevangen (een heel pijnlijke ziekte) raken en dan vals kunnen worden als ze niets krijgen. Daarom voeren wij de pony’s zelf, geef u ze maar een aai, knuffel, klopje en een vriendelijk woord, de rest van de dieren mogen wel gevoerd worden. De schapen op de weide zijn Quessant schapen, een dwergschaap. Onze konijnenhokken worden bewoond door Sablé des Vosges, reuze rassen en dwergkonijnen. Er lopen en zwemmen Toulouse ganzen, heel dikke Rouen-eenden, Cayuga-eenden maar ook kleinere soorten zoals de Mandarijn, Carolina en Kwaker-eenden. Heel apart zijn de Parelhoenders en Gers-kalkoenen. Ook kun je er zomaar een Zilverfazant tegenkomen.
Onze kippenrassen hebben allemaal een Franse achtergrond. De Limousines ook wel haan voor de vissers genoemd vanwege zijn speciale sierveren. De Marans die ook wel de kip met de gouden eieren wordt genoemd, ze legt namelijk prachtige roodbruin-gekleurde eieren. Op de duiventil huizen boerenpauwstaarten. Er lopen, vliegen kost wat meer moeite, grote Franse vleesduiven, de Cauchois, rond, imposante verschijningen. Dit en nog veel meer is er te zien, het meest bijzondere aan al deze rassen is dat de beheerder van de kinderboerderij over elk ras wel een verhaaltje kan vertellen.

Wij staan ervoor open om op kleine schaal scholen, kinderdagverblijven, verenigingen en andere groepen te ontvangen en rond te leiden. Uw eventuele welkome vergoeding of bijdrage gaat naar onze stichting