Kinderboerderij Montfoort

Project Stadspark krijgt 'Kern met Pit'-award uitgereikt

Overgenomen uit de Ijsselbode van ma 25 jan 2022. Auteur Sjoukje Dijkstra
Dirk de Jong van de Kinderboerderij Montfoort kreeg vorige week vrijdag de 'Kern met Pit'-award uitgereikt. Die nam hij in ontvangst met een delegatie, met onder andere timmerman Gert van den Linden, systeembeheerder John Verhoeven en websitebouwer Paul Duyvesteyn. Laatstgenoemde zette de info over de QR-bomen op de website en houdt de website up-to-date. Het predicaat 'Kern met Pit' kreeg Dirk & co uitgereikt van Ferdinand Hoogewoud van KNHM en Froukje Bouman van Complimentenmeisjes. Froukje las eerst een complimenteus gedichtje voor, en overhandigde Dirk een hartje en een tasje, waarna Ferdinand het predicaat overhandigde, dat Dirk trots in ontvangst nam. Gevraagd of hij twee zinnen kon spreken waarom die award zo belangrijk was voor hem, begon Dirk uitgebreid te vertellen over de geschiedenis van het park.

'Onze droom is: zet het unieke stads-park van Montfoort op de kaart.'


'Twee zinnen, dat lukt hem niet". lachte een aanwezige. Dirk vertelde in veel geuren en kleuren waarom het Stadspark hem zo aan het hart gaat, en waarom hij vindt dat het dit predicaat verdient. Het was voor het tweede jaar dat het project over het Stadspark Montfoort meedeed aan de 'Kern met Pit' -wedstrijd van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Initiatiefnemers Dirk en Gaby van Ruiten hadden met hun opgave voor ogen "om het unieke stadspark van Montfoort met de historische boomgaarden op de kaart te zetten en via het park de mensen met elkaar te verbinden. Dat Is gelukt!"
Het afgelopen jaar kreeg de kinderboerderij. dankzij succesvolle deelname aan het project al een subsidie van duizend euro van de Provincie Utrecht. Om de 'Kern met Pit'-award ter waarde van 1.500 euro te winnen. moest het project zoveel mogelijk stemmen binnen krijgen via www.kernmetpit.nl. Vervolgens maakte het Park ook nog de kans op de Provinciale 'Kern met Pit'-award, om nog extra 1.500 euro te winnen. Zaterdag werden hiervan de winnaars bekendgemaakt. 'Helaas legde het Stadspark het hierin af tegen de Pluktuin in Nieuwegein', zegt Dirk die dat wel jammer vond. Recent werden bomen in het park van een QR-code voorzien, zodat wandelaars meer over de bomen kunnen ontdekken.



Fruit plukken en proeven in het Stadspark

Overgenomen uit de Ijsselbode van 25 juli 2023. Auteur Sjoukje Dijkstra
De eerste week van de zomervakantie was nog maar net begonnen of de Vrienden van de Kinderboerderij konden hun hart ophalen bij Dirk de Jong, beheerder van de Kinderboerderij in het Stadspark van Montfoort. Een groepje van 23 mensen kwam opdagen om te ervaren, luisteren en vooral proeven wat Dirk voor ze in petto had. Als eerste werden ze hartelijk welkom geheten. Dirk vertelde uitgebreid over een inheemse soort die hier in het Stadspark niet thuis hoort. Migranten, waarvan laatst een hele zwerm neerdaalde in die ene boom. Hij wees. De halsbandparkiet.
"Zonder natuurlijke vijanden maakt dat beestje flink zijn opmars, maar daardoor komen onze eigen vogels onder druk te staan, want ze kraken nesten van inheemse Nederlandse vogels", zo vertelde Dirk. Ook eten ze volgens hem de noten en de appels op, nog voor ze rijp zijn. Iets wat hij wel jammer vindt. "Ze zijn wel mooi", gaf hij toe, toen er net op dat moment eentje met veel lawaai overvloog. "Kijk daar zitten er ook een paar."

Rivierkreeftjes

Dirk vertelde honderduit. Over de andere inheemse soorten, zoals schildpadden die door de wc zijn gespoeld en nu de Stadsgracht zitten. Ook vertelde hij over de rivierkreeftjes die schadelijk zijn en die hij dagelijks tegenkomt als hij kroos opvist voor de eenden en ganzen. In een bakje laat hij een rivierkreeftje zien. "Je kunt ze eten, maar ze zijn niet zo groot. Net een kleine garnaal als ze gepeld zijn..."

Uitleg

Ondertussen werd er voor de deelnemers aan deze fruitpluk tour door het Stadspark koffie en thee ingeschonken. Daar was natuurlijk ook een eigengemaakt appeltaartje bij met de eerste oogst Yellow appels uit het Stadspark. Syenna had het taartje gebakken. Zij en Lopke waren druk bezig met de taart verdelen in mini puntjes, zodat iedereen een stukje kon proeven. Nadat iedereen zijn taartje op had gesmikkeld, ging het groepje op pad. Bij diverse bomen stopte Dirk om even wat uitleg te geven over de diverse bomen en fruitsoorten.
Er kon ook geproefd worden. Zo namen deelnemers een hap van het peertje genaamd kruideniertje. Ook wel oomskindperen genoemd. "Deze appel heet de Herfst bloemzoete. Die is heel klein en heel zoet als hij rijp is, maar je kunt hem nu nog niet eten", waarschuwde hij een jongen die net een hap wou nemen. De jongen probeerde het toch. Met een vies gezicht gooide hij hem snel weg. "Nee, het is echt niet lekker."

Bakkie

Na de tour door het park was er nog tijd voor een hapje en een drankje. Wijntjes en limonade werden ingeschonken en chips kwamen op tafel. "Wij gaan ervandoor, Dirk. Bedankt!", zo namen er al een paar mensen afscheid. Een voor een druppelden de mensen af naar huis. Met het opstekende windje was het inmiddels ook aardig fris aan het worden. "Tijd om thuis nog een bakkie te doen..."